top of page

Tunnbröd – mer än bröd

Tunnbröd är inte bara ett oemotståndligt gott och väldigt praktiskt bröd. Det är också ett stycke kulturhistoria. Med tunnbrödet som utgångspunkt får vi lära oss om samhälls-omvandlingar, livsöden, folktro, hantverk och odlingslandskap.

Anki_bakar_Foto_OlofRosenius_La%CC%8Ag_e

Baka tunnbröd
med mig!

Välkommen att boka en aktivitet i bagarstugan! Lär dig från grunden eller baka ett par tunnbrödskakor ihop med kompisgänget. 

P9190019Vilhelmina_gr%C3%A4ddare_edited.
20210520_135305_edited.jpg

Hur äter du helst ditt tunnbröd? 

Skriv till mig!

P9190038Vilhelmina_äta3_edited.jpg

Vill du veta mer om tunnbröd? Titta in på Tunnbrödsakademins sida. Där finns både tunnbrödsrecept och tunnbrödshistoria!

Projekt Nätverk för tunnbrödsbagare

Hipp, hipp, hurra! Jordbruksverket har beviljat medel för att landets småskaliga tunnbrödsbagare ska få möjlighet att träffas och lära av varandra och sakkunniga inom olika områden som är relaterade till tunnbrödsbakning. Projektet har fått namnet Nätverk för tunnbrödsbagare och pågår fram till maj 2022. Det finansieras av EU:s jordbruksfond för landsbygdsutveckling. Här följer frågor och svar om projektet.

Varför ett nätverk för tunnbrödsbagare?

I samband med att jag reste runt i landet och träffade många tunnbrödsbagare under arbetet med boken ”Tunnbrödet – en läcker historia” som utkom i maj 2019, fick jag ofta höra: ”Å vad det skulle vara roligt att träffa andra som bakar tunnbröd!”. Lika ofta fick jag frågor om hur tunnbrödstraditionerna ser ut på olika håll och hur mycket ett paket kostar där. Plötsligt en dag i maj snubblade jag över Jordbruksverkets projektutlysning om workshops för matkultur och sanna mina ord, jag trodde att jag var bönhörd! Villkoren för projektet var som gjorda för just de önskemål och behov som jag sett. Jag skickade in en ansökan och den 10 oktober 2019 beviljades projektet full finansiering.

 

Vem får vara med?

Du som bakar tunnbröd kommersiellt, på heltid eller deltid, eller står i startgroparna att börja, kan delta. Du får ha max en anställd utöver dig själv.

 

 

Definition av tunnbröd

Projektet använder Tunnbrödsakademins definition av tunnbröd. Det innebär att tunnbröd är ett samlingsnamn för flera olika sorters tunna, kavlade, naggade och hällbakade bröd. Det kan vara både mjukt och hårt.

 

 

Vad är syftet med projektet, mer än att

bilda ett nätverk?

Syftet är att öka allmänhetens intresse och nyfikenhet kring hantverksbakat tunnbröd och för dig som tunnbrödsbagare. Projektet vill bidra till att trygga framtiden för kommersiellt hantverksbakat tunnbröd. Målet är att bygga upp ett nätverk mellan småskaliga tunnbrödsbagare och att du som medverkar får ökad kunskap om tunnbrödets historia, regionala variationer, bakteknik, råvaror och ekonomi, genom workshopar på olika platser runt om i landet.

 

 

Vad förväntas av mig som deltagare?

Deltagarna träffas fyra gånger under två år och du ska ha en ambition att vara med på samtliga träffar när du påbörjar projektet. Det ställs inga krav att du ska leverera något specifikt eller uppnå ett särskilt mål, men förutsättningen för att delta är att du vill lära dig mer om tunnbröd och är villig att möta andra som också bakar tunnbröd.

Kostar det något att delta?

Varje deltagare betalar 500 kronor per träff. Om du deltar på alla fyra träffar så är din egeninsats alltså 2 000 kronor. Projektet bekostar boende, måltider och alla aktiviteter för max 15 deltagare. Resor ersätts med max 2 000 kronor/enkel resa mot uppvisande av kvitto. Du bokar och betalar resorna själv och måste därför ligga ute med den kostnaden en tid.

Hur går träffarna till?

Varje träff har ett särskilt tema:

 

Träff 1: 5–6 oktober 2020 i Hälsingland                     

Spannmål – historia, egenskaper, näringsvärden, hållbarhet.

 

Träff 2: Våren 2021  i Jämtland INSTÄLLT PGA CORONA         Bakteknik – ergonomi, bakningens kemi, gräddning/temperatur, jäsning.

 

Träff 3: Hösten 2021 i Dalarna                     

Råvaror (utom spannmål) – kryddning, degvätska, fett.

Tematräff om kulturspannmål: Hösten 2021 i Jämtland

 

Träff 4: Våren 2022 i Ångermanland             

Prissättning och ekonomi – att skapa lönsamma produkter.

 

Till varje träff bjuds en eller flera sakkunniga in. Det kan vara duktiga och erfarna bagare, forskare eller annan expert på ämnet. Självklart hinner vi med annat under våra träffar också! En viktig del är att vi ska bekanta oss med landets olika tunnbrödstraditioner och lära av varandra. I de fall vi har tillgång till en bagarstuga/bageri lägger vi också in ett praktiskt moment.

 

Vi träffas under två heldagar. Det innebär att om du reser långt så kan det bli nödvändigt att resa dagen innan för att hinna fram. Andra dagen slutar vi omkring klockan 16.

 

Var träffas vi?

Träffarna äger rum på fyra olika platser i landet. Den första hålls i Hälsingland. Har du förslag på lämplig plats där kommande träffar kan äga rum så hör gärna av dig. Det ska finnas lokaler för möte, övernattning och helst tillgång till kök och bakmöjligheter.

 

 

Vad händer mellan träffarna?

Mellan träffarna vill du förhoppningsvis pröva och tillämpa den nya kunskap som du har fått. Alla deltagare uppmuntras dessutom att hålla kontakt med varandra utifrån behov och intresse. Mellan träffarna är det min uppgift att sprida information och inspiration till andra, utanför projektet. Det finns ingen statistik på hur många småskaliga tunnbrödsbagare det finns i Sverige men låt säga att det är 50 personer. Dessa ska också få ta del av vad vi lär oss i projektet. Det sker bl a genom nyhetsbrev och sociala media.
 

 

Förbinder jag mig till något?

Nej, det gör du inte. Självklart är det roligt om du vill delta i alla fyra träffar och vara aktiv i nätverket, men det är inget som du har förbundit dig att göra om du väljer att delta i en eller ett par träffar.

 

 

Vill du vara med?

Välkommen att höra av dig till mig på telefon

070-320 81 55 eller mail anki@ankiberg.se.

bottom of page