top of page
anki69

Åsele bjuder på tunnbrödstradition

Publicerad 2 maj 2021


I dagarna går den vedeldade bakugnen varm hos Gunilla Andersson i Åsele. Hon bakar för fullt inför Tunnbrödets dag den 8 maj då Åseles skolelever och boende inom äldreomsorgen i Åsele ska bjudas på tunnbröd – den här gången bakat på renblod.


Initiativet kommer från Gunilla själv. Hon är tunnbrödsbagare och eldsjäl som var med och startade tunnbrödsmässan i Åsele för ett antal år sedan och numera förser lokalbefolkningen och förbipasserande med nybakt tunnbröd, året om. När hon vände sig till Åsele kommuns köksansvariga Linda Eriksson och den samiska förvaltningskommunens kontaktperson Elna Fjellström med förslaget att bjuda på blodtunnbröd, så blev det napp direkt.


– Vi har serverat tunnbröd i skolan och inom äldreomsorgen i flera år i samband med Tunnbrödets dag. Det har varit lite olika, till exempel tunnbrödsrulle med lax eller rakt upp och ned som bröd med smör på. Ifjol bjöd vi på tunnbrödschips – det var populärt! I år blir det spännande att se hur de kommer att ta emot tunnbröd bakat på blod, renblod dessutom, säger Linda Eriksson nyfiket.


Linda har gott hopp om att barnen kommer att uppskatta det, och vet att det går hem hos de äldre. Äldreomsorgen har många traditionella maträtter på menyn även i vanliga fall, och var sjätte vecka serveras blodtunnbröd med vitsås och fläsk. Den här gången är det dessutom lokalproducerat och med en ingrediens som de inte är vana – blod från ren.


Elna Fjellström är samisk samordnare på Åsele kommun och mycket glad över initiativet från Gunilla och att mattraditionen lyfts.

– Att baka med renblod är något som vi samer har gjort mycket länge. När ett djur slaktades togs allt till vara. Blodet sparades i våmmen, magsäcken, och förvarades hängande i kåtan. Där fick det torka tills nästa gång kåtan var i bruk och det var dags att baka och laga mat. Då användes det torkade blodet som ingrediens i maten. Det gjorde brödet näringsrikt!


Gunilla berättar att skolbarnens tunnbröd innehåller en mindre mängd renblod än det bröd som äldreomsorgen får.


– Vi kallar barnens tunnbröd för järnberikat bröd. Det är nog bra att låta dem prova lite försiktigt och väcka deras nyfikenhet. Barnen kommer att få äta det som smörgås med smör på, medan de äldre får det serverat som måltid där brödet först kokas ett par minuter i buljong och sedan läggs i djuptallrik med vitsås och en bit kött.





66 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page